Project

Microsoft

Microsoft commissioned ISG Deutschland with the interior finishing of their new headquarters
  • Customer
    Microsoft Deutschland
  • Completion Date
    Phase 1: August 2013, Phase 2: Nov. 2013, Phase 3: August 2014
  • Value
    €5.3m
  • Form Of Contract
    Construction Tendering and Contract Regulations (VOB) contract
  • Project Manager
    Turner & Townsend
  • Structural Engineer
    HN Ingenieure
  • Area
    2,900 sq m
  • Program Duration
    Phase 1+2: 7 months, Phase 3: 3 months
  • Architect
    Aukett + Heese
  • ME Engineer
    Buro Happold

Introduction

The complete finishing work on the 2,900 sqm interior was carried out in three building phases. Phase 1: The cafe and event area on the ground floor, completed in August 2013, phase 2: The conference and exhibition rooms on the first floor, as well as the office premises including the start-up rooms on the fifth floor, were completed on schedule for the official opening by Steve Ballmer, CEO of Microsoft, in November 2013. Phase 3: The interior finishing of a spacious open-plan office space with communication rooms, lounge area and conference rooms, designed according to the latest technical standards were completed in August 2014.

The project

The highly exclusive and ambitious draft plan had to be adapted to the client's budget through intensive cost analysis.

The design and construction stage were arranged alongside each other to ensure that the promised completion date for phases 1 & 2 were met. This required a very ambitious construction schedule and close cooperation between all parties involved in the construction process.

The latest technical standards for media and communications technology had to be integrated into the interior design and furniture. The detailed strategy, integration of the technology and exact timing were particularly demanding.

Graffiti on the glass partitions by a well-known Berlin artist gives the innovative office interior work a beautiful finish.

The historical building and its prominent location on Unter den Linden (with numerous tourist attractions and good transportation connections) required a particularly elaborate and well-conceived construction site logistics plan.